Äger du ett hus som saknar enskilt avlopp? Då bör du försöka åtgärda det och investera i ett enskilt avlopp. Det kommer höja värdet på din fastighet både på kort och lång sikt.

Varför enskilt avlopp?

Många äldre hus saknar ett modernt avlopp. Det är inte ovanligt att äldre torp, som förr användes som bostadshus, idag fungerar som enkla sommarstugor utan varken elektricitet, rinnande vatten eller avlopp. Det är självklart inget måste att rusta upp sin stuga med dessa moderniteter, men om man vill göra en riktigt bra investering är det precis det man ska göra. Förutom att det gör stugan mer användarvänlig, blir den dramatiskt mycket mer värd ute på bostadsmarknaden. Ett enskilt avlopp anses mest hygieniskt av alla alternativ och kommer därför öka värdet mest jämfört med andra avloppslösningar.

Olika lösningar för avfall

De flesta moderna människor vill kunna fortsätta vara moderna och uppskattar allt som vi numera tar för givet, som rinnande vatten och en vattenspolande toalett. För bara hundra år sedan var det ovanligt att ha rinnande vatten och toaletter inomhus då gemene bostadshus hade ett utedass och en vattenbrunn på gården. För dig som i dagsläget äger ett äldre hus som kanske bara har ett gammalt fallfärdigt dass ute på gården, finns det olika alternativ att välja mellan för att göra det trevligare att vistas i huset. Det är viktigt att ha en bra lösning för avfallet, alltifrån matavfall till mänskligt avfall. Dock har olika lösningar olika fördelar och priset kan variera kraftigt.

Inte råd med enskilt avlopp? Bygg ett bättre dass

Gamla dass är enkla, dragiga träbyggnader utan belysning, men så behöver det inte vara. Man kan bygga dass som är högst moderna och varma byggnader med både värme och elektriska lampor installerade. Själva toaletten kan dock vara en enkel torrtoalett som bara kostar några tusenlappar, men som är lika bekväm som en vanlig toalett. Avfallet hanteras sedan som kompost. Man är inte beroende av vatten, el eller andra tillbehör för att kunna använda toan, vilket är ett bra och billigt alternativ både på kort och lång sikt.

Om varken ett enskilt avlopp eller torrtoalett är ett alternativ för dig, kan du investera i en förbränningstoalett istället. En sådan är dock beroende av el och måste användas ihop med diverse tillbehör.