Det kommer säkert inte som en förvåning att en av de vanligaste och dyraste skadorna som kan drabba ditt hem är fukt- och vattenskador. Varje år kostar denna typ av skador svindlande sex miljarder kronor i svenska hem. Inte sällan inträffar vattenskador när ingen är hemma och till följd kan vattnet spridas okontrollerat och orsaka stora skador som är dyra att reparera.

Tips på hur du undviker vattenskador i ditt hem

Den goda nyheten är att det finns enkla sätt att undvika vattenskador och här följer några tips:

  • Inspektera kranar och slangar – Gör det till en vana att med jämna mellanrum kontrollera slangar som går till diskmaskiner, tvättmaskiner, varmvattenberedare och andra maskiner.
  • Investera i en vattenvarnare – Att investera i en vattenvarnare ser till att du omedelbart blir varnad om det inträffar eventuella vattenläckor.
  • Inspektera duschar och badkar – När det gäller duschar och badkar är det viktigt att kontrollera tätningen för att se till att vattnet inte läcker ut.
  • Stäng av vattnet på resor – Lämna aldrig disk- eller tvättmaskinen igång när du är borta från hemmet. Om du ska vara hemifrån ett tag eller resa iväg på semester är det klokast att stänga av vattnet till maskinerna.
  • Kontrollera VVS och rör – Håll utkik efter rost, sprickor och hål som kan repareras med kort varsel.
  • Lokalisera huvudventilen – Ta reda på var huvudventilen är lokaliserad i ditt hem för att snabbt kunna stänga vattenläckor i en nödsituation.

Låt professionella takläggare inspektera ditt tak

Taket fungerar som husets sköld och är ständigt utsatt för väderlek som regn, vind, snö, kyla och stark sol. Det är starkt rekommenderat att låta professionella takläggare inspektera och utföra eventuella reparationer på taket för att undvika vattenskador. Villatakspecialisten är en takläggare i Stockholm med erfarenhet inom allt som har med takarbete att göra. Denna takläggare är inte vilket företag som helst, utan har vunnit flera utmärkelser genom åren som till exempel Årets Takläggare “King of Roofs” och Årets Hantverkare. Villatakspecialisten har även hjälpt privatpersoner som blivit utsatta av fuskbygge i TV4:s program Fuskbyggarna.