Ett av hoten i svenska hem är att råka ut för dyra vattenskador. Varje år inträffar tusentals fall och många av dem hade kunnat undvikas med några relativt enkla förebyggande åtgärder. Här kommer ett par tips som hjälper dig.
Skaffa en vattenfelsbrytare
Ett gott råd är att installera en vattenfelsbrytare om du inte redan har en. Den stänger av vattnet till hela huset vid små eller stora läckage. Till om med ett mindre vattenrör kan orsaka en större översvämning om vattnet aldrig stängs av. Med en vattenfelsbrytare hanteras situationen i ett tidigt skede och därmed slipper du de mest omfattande skadorna.
Vattenfelsbrytare monteras på antingen vattenmätaren eller huvudvattenledningen och kan känna av ganska små flöden. Att du har lyckats med ett högskoleprov är inte tillräckligt för att själv kunna sköta installationen, utan bäst är att vända sig till en utbildad och erfaren VVS-installatör. De kan också ge tips kring vilken modell som är bäst. Räkna med att en vattenfelsbrytare kostar någonstans mellan 6000 kr och 10 000 kr, men det är små belopp jämfört med vad en omfattande vattenskada kan kosta.
Komplettera med vattenlarm
En annan bra produkt är en vattensensor eller vattenlarm. De påminner om en brandvarnare, men är istället utformade för att reagera på vatten. Ett problem är att rör och avlopp ofta sitter dolda, till exempel under diskbänksskåpet. Innan du själv upptäcker läckaget kan det ha pågått ganska lång tid. Vattenlarm är bra att montera i de värsta problemområdena, inte minst i köket. Larmet har givare som fästs utanpå vattenrören. Dock är det klokt att montera givarna en bit bort från kallvattenrören, eftersom du inte vill att kondens ska riskera att utlösa larmet.
Säkra upp badrummet
När tätskikt och rör åldras så riskerar de att till sist inte längre sluta tätt. För dig med ett äldre badrum är ett alternativ att helt enkelt renovera badrummet. Nackdelen är att prislappen för en helrenovering av badrum är ganska hög. Samtidigt ska du aldrig kompromissa och försöka spara pengar genom att välja ett företag som inte är certifierade inom VVS.
Efter att badrumsrenovering är utförd ska du se till att du får garanti och all den dokumentation du har rätt till. Skulle mot förmodan en vattenskada ändå uppstå i framtiden kan du visa ditt försäkringsbolag är renoveringen var utförd enligt branschreglerna av certifierade installatörer. Har du däremot fuskat med renoveringen riskerar du att inte få ut någon ersättning.
Utöver renovering kan du även ta hand om badrummet och tänka på underhållet. Se till att rengöra golvbrunnen med jämna mellanrum. Då undviker du både dålig lukt och stopp i avloppet. Om du installerar något i badrummet bör du undvika att borra och istället välja en lösning med limning. Det underliggande tätskiktet får inte skadas. Ser du sprickor i antingen golv eller väggar kan det vara ett tecken på att en skada har uppstått i tätskiktet.