Har du varit lite slarvig med städningen av toaletten eller kanske haft en droppande kran i badkaret? Då vet du hur snabbt det kan bildas kalkavlagringar och missfärgningar. När det väl blivit avlagringar kan de vara väldigt svåra att få bort och du kanske känner att uppgiften är tröstlös och övermäktig. Misströsta inte, det finns knep och husmorstips som kan ge badrummet ett välbehövligt ansiktslyft när wc-ankan sviker dig.

Lite vanlig kalkborttagning eller wc-rengöring och några varv med toaborsten biter föga på de riktiga missfärgningarna. Här gäller det att kalla in det tunga artilleriet som ättika, coca cola, tandkräm och citronsyra i kampen mot fientliga kalkavlagringar och elaka missfärgningar.

En skinande ren toalett är alltid trevligt, och med skinande rent kan det även vara ett lyft med lite ny badrumsbelysning för ett ännu fräschare och trevligare intryck.

Majsgröt

Ett husmorstips är majsgröt. Det kan låta konstigt men kan fungera ganska bra även om det är lite omständligt. Blanda majsmjöl och vatten och koka ihop det under konstant omrörning till ett segt och klibbigt klister. Häll i 32-procentig ättika men var noga med att konsistensen fortfarande är klibbig och grötaktig. Den ska nämligen kunna fästa på kakel, badkarskanter och kanske på insidan av toalettstolen ovanför vattenlinjen. Det går bra att lägga över kakelfogarna också. Stryk ut majsgröten på valda ställen och täck med plastfolie för att behålla fuktigheten. Låt det sitta och verka några timmar. Skölj av, skrubba och rengör så ska en hel del av kalken och smutsen ha försvunnit.

Coca cola

Det är ju ett faktum att läsk fräter hål i tänderna, så varför inte låta det fräta hål i kalkavlagringarna också? Har du en väldigt tråkig toalettstol så häller du i 1,5 liter cola innan du går och lägger dig. Veva runt med toaborsten och se till att colan har runnit och fastnat på insidan av holken också. Gå och lägg sig, sov och vakna utvilad. Gå upp på morgonen och skrubba runt i hela holken återigen med toaborsten, spola och betrakta resultatet. En hel del av avlagringarna och smutsen har nu försvunnit.

Ättika

Just ättika kan användas på flera olika sätt, utspädd eller outspädd. Du kan använda den för daglig snabbehandling i form av en sprayflaska med en blandning av ättika och vatten. Spruta lite i toan innan läggdags, även på väggarna på insidan av holken och låt det verka över natten. Det förebygger att kalk sätter sig.

För rengöring så använder du en blandning av ättika och ljummet vatten som du sprayar på, låter verka ett tag och sedan skrubbar och sköljer.

Har du riktigt fula fläckar kan du dränka in toapapper med ättika, lägga eller kleta fast det och klä in med plastfolie för att hålla fuktigt. Låt helst sitta över natten och morgonen efter skrubbar du och sköljer rent. Upprepa ett antal gånger för riktigt fula fläckar.

Miljövänligare alternativ

Dela en citron, doppa snittytan i salt och skrubba för glatta livet. Du kan också kleta på tandkräm på toaborsten eller på envisa fläckar och låta verka. Använd helst whiteningtandkräm i så fall.