Att byta ut en omodern blandare, dusch eller toalettstol i badrummet kan göra större skillnad än man tror på rummets intryck. Oftast känns badrummet genast mycket mer fräscht och trendigt, även om man inte har bytt ut kaklet på väggarna eller golvet, eller gjort några andra förändringar. Det behöver inte heller vara så omständligt som man kan tro att byta ut en gammal toalettstol mot en ny.

Det första man bör göra är att ta reda på vilka förutsättningar man har att arbeta med. Man måste till exempel kontrollera hur rördragningen till den gamla toaletten ser ut – går rören in via golvet eller väggen? Detta påverkar naturligtvis valet av toalettstol – om man har rördragning genom golvet kan man inte byta till en vägghängd toalettstol, i alla fall inte utan mer omfattande renoveringar. Det vanligaste är dock en toalett som står på golvet med rördragning genom golvet. Då passar till exempel denna IFÖ toalettstol utan övre kant bra – den är dessutom extra lättstädad, vilket ju alltid är en uppskattad egenskap.

Om förutsättningarna är optimala, och man inte behöver dra några nya rör utan kan ansluta den nya toalettstolen till de befintliga rören, är processen därefter relativt enkel. Det första steget är naturligtvis att ta bort den gamla toalettstolen. För att göra detta bör man till att börja med stänga av vattnet och spola toaletten en gång, så att cisternen töms och blir lättare att lyfta. Därefter är det dags att lossa skruvarna som håller fast toalettstolen i golvet. Det görs helt enkelt med en skruvmejsel. När skruvarna är loss är nästa steg att skruva loss vattenröret från dess anslutning med en skiftnyckel. Sedan kan man helt enkelt försiktigt lyfta bort toalettstolen från avloppet.

När man sedan ska sätta dit den nya toalettstolen är det första steget att sätta dit den så kallade gumminippeln på avloppet. Gumminippeln är packningen, och för att det ska bli lättare att få i toalettstolens porslinsrör i avloppet kan man smörja packningens insida med diskmedel. Därefter kan man sätta toalettstolen på plats, och se till att den står rakt genom att ta hjälp av ett vattenpass. När toalettstolen står där den ska är det bara att markera borrhålen i golvet med en penna, och lyfta bort den igen. Nästa steg är att helt enkelt borra hålen (snett nedåt), plugga igen dem, och fylla igen både de nya och gamla skruvhålen med silikon. Därefter gör man alla de ursprungliga stegen, fast omvänt: sätt dit toalettstolen, skruva i skruvarna, skruva fast vattenledningen, sätt på vattnet (försiktigt) och spola i toaletten för att kontrollera att allt fungerar och det inte blir några läckor. Det absolut sista steget är att täta toalettstolens underkant med silikon. Sedan är det bara att slå sig ned på sin nya tron i badrummet.