Har du koll på hur många gånger du öppnar och stänger kranen i köket under ett år? Så klart att du inte har, det vore näst intill omöjligt att räkna ut. En sak är då säker: det är otroligt många gånger. Köksblandaren är överlägset den mest använda saken i köket och man använder den utan att tänka på det. Med tanke på den frekventa användningen är det inte så konstigt att den slits. Slitaget märker man framförallt på att kranen börjar droppa i olika lägen. Ofta går det att åtgärda, något vi diskuterar i en annan artikel, men ofta måste man byta ut köksblandaren. Särskilt gäller det om man har en äldre blandare som det inte längre går att köpa reservdelar till. Dock kan en gammal sliten kran se så otroligt tråkig ut, så man vill byta ut den av den anledningen.
De alternativ man har när blandaren ska bytas är att kontakta en person som arbetar med VVS-installationer, exempelvis en rörmokare, eller att byta den själv. Det sistnämnda alternativet kräver en del planering; först måste man förstås köpa hem en ny blandare med fästanordning. Sedan måste man också se till att ha slangar till den nya blandaren, om det inte skulle gå att använda de gamla. Dessa slangar går under benämningen PEX och finns i olika material och längder. Enklast är att använda flexibla, böjbara varianter som är lätta att anpassa.
Börja alltid med att stänga av vattnet. Vid allra minsta osäkerhet, stäng av vattnet via huvudkranen. När det är gjort kan du utan risk skruva bort slangarna från den gamla blandaren (två stycken; en för varmt och en för kallt vatten). Nästa steg är att lossa gamla blandaren från diskbänken. Det gör du genom att lossa bultarna till den som är påskruvad underifrån. När blandaren är helt lös, drar du bort den uppåt. Dags att sätta dit den nya blandaren. Placera den där den ska sitta och fäst den underifrån på samma sätt som den gamla var monterad. När det är gjort och den sitter stadigt fast i diskbänken, fäster du PEX-slangarna. Det är viktigt att du drar åt ordentligt, annars riskerar slangarna att läcka vid anslutningen.
När installationen är klar aktiverar du vattentillförseln igen. Nu ska det förhoppningsvis komma vatten igenom kranen – och ingen annanstans.