Stopp i avloppet kommer aldrig lägligt, men det behöver inte vara så tidskrävande att åtgärda som man tror. Sannolikt behöver man inte ens kalla in en rörmokare, utan kan fixa problemet själv.

Ett enkelt knep som man kan börja med att prova är till exempel att skapa ett eget propplösningsmedel genom att blanda salt med bikarbonat, som man häller ner i avloppet. Om man har gjort rätt ska det börja fräsa, vilket innebär att koldioxid bildas. När blandningen har fått verka ett tag kan man spola bort den med kokande vatten, vilket förhoppningsvis löser upp proppen som satte stopp i avloppet.

Fungerar inte det kan man gå på med en klassisk vaskrensare, det vill säga en sugkopp av gummi i änden av ett träskaft. Sugkoppen sätts över öppningen till avloppet, samtidigt som man täcker för översvämningshålet i handfatet eller diskhon, och sedan skapar man undertryck genom att pumpa vaskrensaren upp och ned. Trycket kan då lösa upp den förhoppningsvis redan uppluckrade proppen.

Ibland består dock proppen av en massa hårstrån som har klibbat ihop sig, och då går det oftast inte att lösa problemet på ovanstående sätt. Istället kan man då prova en mer direkt approach genom att skapa en liten krok av en metallgalge, som man för ned i avloppet. Genom att röra runt med kroken och försöka få fäste om och dra upp hårklumpen kan man lösa proppen. När man har fått upp den kan man skölja avloppet med kokhett vatten för att få bort de sista resterna.

Om du är utbildad rörmokare är självklart ett enkelt stopp i avloppet inte något problem att åtgärda. Sannolikt har du helt andra problem istället, till exempel att kunderna inte betalar sina fakturor i tid, vilket betyder att du inte kan ta ut din lön. En lösning på det problemet, som är minst lika enkel som att lösa ett stopp i avloppet, är att ta hjälp av exempelvis Fakturino för att ordna med factoring. Då kan du koncentrera dig på att hjälpa dina kunder, och vara trygg i att pengarna kommer in i tid.