Varmvattenberedaren är en mycket viktig komponent i hushållet. Här värms vattnet upp, så vi kan duscha och bada i annat än kallvatten. VV-beredaren (som den ofta förkortas) finns i en mängd olika storlekar, där kapaciteten mäts i det antal liter som den rymmer. En stor familj behöver oftast en ganska rejäl variant, så inte varmvattnet tar slut mitt i duschen för någon, medan det för en ensam pensionär räcker med en blygsam variant. Trots allt kostar en stor varmvattenberedare mer än en liten, inte bara vad gäller inköpspris utan också när det handlar om elförbrukning. Den temperatur man har inställd på den påverkar förstås också energiåtgången.

En varmvattenberedare är i huvudsak “självgående”, men kan behöva lite tillsyn då och då. Framförallt bör du undersöka hur mycket spillvatten den släpper ifrån sig. Nertill på beredaren sitter en så kallad säkerhetsventil. Denna kan, när den börjar bli lite till åren, läcka ganska mycket vatten. Anledningen till det är att den börjar bli otät. Ett tips är därför att regelbundet motionera säkerhetsventilen genom att öppna och stänga den några gånger. På så sätt håller man den fräsch och förlänger livslängden på den.

En säkerhetsventil ska dock släppa ifrån sig vatten och ju mer varmvatten man förbrukar desto mer spillvatten blir det. Av den anledningen ska man alltid ansluta en slang till säkerhetsventilen som man sedan leder ned i en liten hink eller liknande. Du kan då och då behöva tömma hinken från vatten, om det inte hinner dunsta bort. Ett alternativ är att dra slangen till ett fast dräneringsrör, så du slipper håller reda på när det dags att tömma hinken. Risken är dock att man inte upptäcker när säkerhetsventilen börjar läcka alldeles för mycket vatten och behöver motioneras eller bytas.